Prag - vilken mysig stad

I veckan var jag i Prag två dagar på möte. Jag har aldrig tidigare varit i Prag eller Tjeckien och det var spännande att få åka till ett helt nytt land. Tyvärr var både kontoret och hotellet jag skulle vara på i en stor business park en bit utanför centrala Prag och det blev knappt någon tid över åt någon sightseeing.

Första kvällen åkte jag och en kollega in till stan och promenerade runt i mörker, dimma och regn. Trots de dåliga förutsättningarna föll jag pladask för Prag. Visst var det turistiskt och exploaterat men det förstörde inte stadens charm, de vackra husen, kullerstensgatorna, de pampiga kyrkorna, torgen och floden.

Vi åt middag på vad som verkade vara en lite modernare restaurang i närheten av Kafka muséet. Servicen var topp och maten snyggt upplagd och vällagad. Till förrätt åt jag tunna skivor rökt ankbröst, med grillad getost på sallad med hallonvinägrette. Till huvudrätt åt jag anka med rödkål och rotsaksrösti. En halvliters Urguell till det. Summa: ca 250 kr. Prisnivån i de turistiga delarna av staden är inte så mycket billigare än i Sverige, men man kan äta riktigt billigt om man vågar sig iväg från turiststråken. Ölen är dock billig och god.

Kongresshotellet var en mardröm av  "öststatslyx" dvs mörka, mönstrade heltäckningsmattor, vinröda plyschsoffor, krom och mässing, plastväxter, olika vatteninstallationer och marmor (äkta och fejkad). Hotellet stoltserade med egen souvenirbutik, casino, spa, tennisbanor, thaimassage på rummet för 200 kr per timman, japansk trädgård och sjungande fontän (tog aldrig redan på exakt vad detta innebar). Hotellrummet var enormt, säkert 35 kvm och med sparsam, ful möblering. En intressant detalj var att möbleringen ändrades från dag till dag. Första kvällen hade jag två fåtöljer och nästa dag var fåtöljerna utbytta till en vit (V I T) läderskoffa. Hu!

Andra kvällen hade företaget ordnat en gemensam middag på en restaurang med medeltidstema. Medeltid innebar i detta fall tegelvalv, metalltalrikar (som att äta ur ett sjukhusbäcken, typ) och en servitris i kjol och knyttopp vilket lämnade allt från under bysten till nedanför naveln bart. Birkenstocksandalerna som hon hasade runt i ökade inte på medeltidskänslan. Dock verkade avsaknaden av kläder uppskattas av mitt sällskap som bestod nästan enbart av män bl.a. rumänen Bogdan, ungraren Lazlo, bulgaren Todor, österrikaren Alfred, britterna Tony och Scott, amerikanen Frank, tysken Mathias etc etc.

Hur som helst var det en rolig affärsresa och jag hoppas kunna åka till Prag igen om inte alltför länge. Det är en stad jag skulle vilja uppleva tillsammans med någon jag bryr mig om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0