Nu har jag semester

Nu är det äntligen SEMESTERDAGS! Woooohoooo! Idag packar jag bilen och lämnar Stockholm för en 4-veckors Tour de Södra Sverige med besök i Jönköping, Blekinge skärgård, Bjärehalvön i Skåne, Göteborg och Västkusten. Det kommer bli bad, läsning, vandring, utflykter, filosoferande, massor med fotografering och god mat och frukost på bryggan.

Det bästa av allt är att jag redan är helt nedvarvad och avslappnad. Den här veckan har det inte varit något alls att göra på jobbet. Vi har bara varit tre stycken på avdelningen så vi har passat på att ta långa luncher, långa fikaraster och gå tidigt. Det har alltså sina fördelar att ha sen semester och jobba när alla andra är lediga.

Det sämsta av allt är att jag lider av PMS, semesterglädje varvas med irritation och deppkänslor. Konstig känslomix, men som tur är går det snart över.

Det blir radiotystnad i ett par veckor framöver alltså. Semesterrapport avges i augusti!

Nilaborren i Viktoriasjön - Darwins mardröm

Igår såg jag en tankeväckande dokumentär, Darwins mardröm, om fiske av nilaborre i Viktoriasjön i Tanzania. Jag rekommenderar den verkligen.

Nilaborren planterades in i Viktoriasjön under 50-talet och har nästan helt utplånat många av de fiskarter som fanns i sjön. En ekologisk katastrof i och med att de mindre fiskarterna livnärde sig på avfall och alger. Nu hotas sjön av övergödning med syrebrist och fiskdöd som följd. Det rapporteras även att nilaborren numera livnär sig främst genom kannibalism, alltså genom att äta upp mindre fiskar av samma art. I kombination med ett allt hårdare fiske kan detta på sikt leda till att beståndet av nilaborre hotas.

I Tanzania har nilaborre blivit en av de viktigaste exportvarorna och står för ca 25% av Tanzanias exporter. En stor del av fisken fiskas i staden Mwanza där dokumentären filmats. Fisken filéeas och packas och flygs sedan med ett flertal flighter i veckan ut till resten av världen, främst Europa, USA och Asien.

Industrin runt fisket är på gott och ont. Det ger inkomster till landet och arbetstillfällen för många. Men i Tanzania råder stor fattigdom och många områden lider av svält. Nilaborre går uteslutande till export och är för dyr för lokalbefolkningen som istället tar till vara på skrov och fiskrens som halvruttna får torka i solen för att sedan kokas eller stekas. Dokumentären visar vidriga bilder där fiskresterna hanteras och de människor som arbetar med hanteringen trampar runt barfota bland ruttnande fiskrens och maskar. Flera av dem får magproblem eller ont i ögonen av de gaser som avges när fisken ruttnar.

Flygplatsen i Mwanza har dålig säkerhet och kontroll. Förutom att det har inträffat flera flygplanskrascher så har vapensmugglare upptäckt att det här är en lämplig plats för att föra in vapen för vidare distribution till krigsdrabbade områden i Afrika, t.ex. Angola och Kongo. Det är därför inte ovanligt att de flygplan som transporterar fisk från Tanzania har med sig vapen när de anländer.

Dokumentären följer ett antal människor i staden, den indiska företagsledare för Nile Perch - en av de större fiskfabrikerna, en nattvakt på ett fiskforskningscenter som fick jobbet när den förre vakten blivit mördad i tjänst och som tjänar 1 dollar per natt och alltid är redo att skjuta eventuella tjuvar med pil och båge, den prostituerade Eliza som säljer sig för 10 dollar natten till de utländska cargopiloter som flyger till Mwanza, en grupp gatubarn vars föräldrar antingen dött i Aids eller är för fattiga för att försörja dem. Gatubarnen lever en våldsam och otrygg tillvaro som de flyr genom att sniffa lim som de tillverkar genom att smälta packlådorna som används i fiskeindustrin. Man får också följa en grupp ryska piloter som regelbundet flyger fisk från Mwanza till Europa i gigantiska ryska plan.

Jag gjorde ett tankeväckande räknexempel efter att jag sett filmen. Fisken exporteras tydligen för ca 4,2 dollar (28 kr) per kg filéad fisk. Detta innebär att nattvakten vars företrädare blev dödad i tjänsten får en dagslön som motsvarar 230 gram fiskfilé. Och för dryga 2 kg nilaborre (eller ca 70 kr) kan man spendera natten med en prostituerad i Mwanza. Detta ger lite perspektiv på vår egen tillvaro minst sagt.

Snuskiga synonymer

Här finns en samling välkända och okända synonymer på diverse snuskigheter. Vad folk hittar på!

http://susning.nu/L%e5gvattensynonymer


Blåa fingrar

Det har ju stått i media att det redan finns svamp i markerna. Igår kväll tänkte jag ta en liten snabbrunda i skogen på Lovön för att se om jag kunde hitta något. Jag hade en papperspåse i bilen som jag tog med ifall att. Jag traskade runt en stund med fokus inställt på kantareller. Inte en enda så långt ögat nådde. Däremot insåg jag plötsligt att jag stod mitt bland frodiga blåbärsbuskar som var så fulla av bär att grenarna bara dignade. Så jag satte mig ner och började plocka.

Jag har aldrig sett så mycket bär tidigare. Efter en halvtimma hade jag fått ihop över en liter. Utan att få ett enda myggbett dessutom. Jag hittade också  smultron och hallon. När jag kom hem fick jag skrubba händerna en lång stund för att få bort de blå missfärgningarna. Men det var det värt! Frågan är nu vad jag ska göra för smaskigt med alla bär.


Fredag den 13:e

Det är fredagen den 13:e juli idag och inga missöden har inträffat hittills trots att det tydligen ska vara vetenskapligt bevisat att det sker fler olyckor just fredagen den 13:e (enligt artikel i Aftonbladet). Men så är ju klockan endast 10.

Ännu en vecka har svischat förbi och nu är det helg igen. Härligt! Sista helgen i stan innan semestern och det ser ut att bli ännu en helg utan sol och bad. Men det gör inte så mycket, jag räknar med att få min beskärda del av sol och bad under ledigheten.


Om sniglar och grodor

Det är snigelår i år. Inte nog med att man själv ser de slemmiga krypen överallt  utan nu ska mördarsniglarna vara med på morgonnyheterna och lämna snigelspår på bordet där medan snigelexperten delar med sig av sina bästa snigelmördarknep.

Halshuggning med spade eller sax är bästa metoden. Död meddels drukning i öl fungerar även det (detta var min farmors favoritknep). Salta ihjäl dem bör man inte göra för det är plågsamt och kan förgifta jorden. Man kan lägga dem i frysen (fy fasen vad äckligt, vem vill göra det?) eller i kokande vatten. Helst ska man gräva ner de dödade sniglarna eftersom de annars kommer ätas upp av andra sniglar. Om man nu inte vill använda dem som lockbete för att ha ihjäl ännu fler sniglar.

Och nu över till grodor. En kollega berättade att hans granne haft ett par gympadojjor stående ute på altanen. Dessa skulle sedan tvättas. När tvättmaskinen tömdes föll det ur stendöd, bleksvullen groda. En stackare som tydligen tyckt att gympaskor var ett trevligt ställe att hänga på. Titta därför alltid efter i skorna du haft utomhus, både innan du tvättar dem eller sticker fötterna i dem!

Semesterkänsla börjar infinna sig

Nu är det bara en vecka kvar för mig att jobba och sakta men säkert börjar semesterkänslan att infinna sig. Det har lugnat ner sig betydligt på jobbet och de flesta är redan på semester. Vi som är kvar ser till att ta långa härliga luncher och inte jobba en minut längre än vad vi behöver. Så här skulle man ha det jämt!

Jag längtar så efter att få lata mig med en massa pocketböcker i sommarhuset, att sitta på bryggan och titta ut över havet, kanske meta lite, laga och äta god mat, låta bli att kolla på klockan och låta kroppen styra istället, gå och lägga sig när man är trött, gå upp när man vill och så klart fotografera massor med nya kameran. 6 arbetsdagar kvar....

En mordgåta

image26

Trött på gråväder

Inte en till gråtrist dag! De sa ju på väderleksrapporten imorse att det skulle bli bättre idag. Jag kan bara skatta mig lycklig att jag inte har semester NU. Det känns ändå rätt ok att sitta på kontoret när det är så här ute. Jag håller tummarna för att det blir bättre semester om en och en halv vecka då jag går på semester.


Bebis

Jag hälsade på en kompis igår som precis har fått barn. Att hålla det där lilla knytet kändes lockande och skrämmande på samma gång. Så mycket värme och kraft i den där minikroppen. Och vilka röstresurser sedan!  Tänk att jag själv ska ha en sån en dag, ett litet liv som är totalt beroende av migdygnets alla timmar.  Vilket test för mitt dåliga tålamod och ljudkänslighet. Men det kanske sker någon biologisk förändring efter födseln som gör att tålamodet avsevärt förbättras och öronen mer tåliga?

Lyckad 30-årsfest

I lördags gick min födelsedagsfest av stapeln. Lokal för evenemanget var ett båtskjul precis vid vattnet. I två hela dagar hade jag skrivit listor, handlat mat, köpt sprit, läst recept, beräknat mängder, hackat lök, marinerat kött, rullat biffar, stekt bacon, snoppat jordgubbar, burit bord, diskat glas, fryst in is och blandat såser.

Menyn för kvällen såg ut som följande:
  • Välkomstbål med smultronbubbel, rabarber, citron, apelsin och blodgrape
  • Chorizo och parmaskinka
  • Tomat, basilika och mozzarellasallad
  • Fänkål- och chilimarinerade, grillade kycklinglår
  • Kryddiga lammfärsbiffar, också de grillade
  • Färskpotatissallad med kronärtskocka, gröna bönor, citron och bacon
  • Tomattabouleh gjord på couscous
  • Exotisk mangosås
  • Citron- och kaprissås med bladpersilja
  • Grönsallad
  • Brödbullar bakade av mormor
  • Framungsbakat bröd från Klöverträsk
  • Halloncheescake
Det var en utmaning att laga mat till 25 personer och det visade sig att jag beräknat mängderna lite väl generöst då maten säkert räckt till ett helt kompani. Potatissalladen fick jag blanda till i en 20-liters murarhink och ni kan ju tänka er hur sorgligt det var att hacka 12 lökar.

På festdagen stod regnet som spön i backen till en början, men lagom till att gästerna anlände sprack himlen upp och solen värmde gott resten av kvällen. Festen blev på alla sätt en succé. Maten blev god, drycken räckte, myggen höll sig borta, vänner och familj roade sig tillsammans med nöje, ingen blev stupfull, inget gick sönder, papegojan Rita bajsade inte på någons axel, presenterna var fantastiska och det blev mycket sång och prat.

Jag kan inte beskriva hur bra det känns. Jag är så nöjd och glad att alla verkar ha haft det jättetrevligt. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som har sådan härlig familj och underbara vänner. Det var väl värt allt arbete, svett och stress. Jag måste ha fester oftare :)

RSS 2.0