Första vårtecknet

Idag när jag tog en promenad med hästen såg och hörde jag en gulsparv som trotsade snö och kyla med en liten vårsång. Härligt!

Vinterhälsning i Stockholm

Vinterhälsning i Stockholm

Var ute och gick på Söder idag och någon hade lämnat en liten hälsning skrivet i snön.

Ko med dödsångest ingen höjdarartikel i DN

Häromdagen läste jag den smått tragikomiska artikeln i DN om en ko som rymde från ett slakteri och sedan fick jagas av både polis och slakteripersonal genom bostadsområden och över motorvägen innan den slutligen gick sitt oundvikliga öde till mötes.

Det verkar inte som det krävs någon större språkfärdighet för att skriva artiklar för DN. Artikeln måste ha varit den sämsta ur språksynpunkt jag någonsin läst i DN. "Kossa" och "lubba" är ord som känns som om de hör hemma i kvällspressen. Dessutom har jag för mig att det häromdagen stod "han", men det verkar tack och lov ha korrigerats.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=620242&maNo=-1

Borta bra, hemma bäst

Puh - äntligen hemma, efter tre dagars kurs i ölens, kålens, chokladens och pissande småpojkars förlovade stad Bryssel. Visst är det intressant och roligt att åka iväg, bo på hotell och träffa ny människor från Tyskland, Holland, Portugal, Schweiz, Tjeckien, Frankrike, Italen och Ungern. Men också påfrestande att ha ett fullbokat schema från morgon till sena kvällen och hela tiden antingen vara superkoncentrerad och/eller supertrevlig. Jag ser fram emot att få krypa ner i min alldeles egna sköna säng och få äta min vanliga frukost på egen hand i lugn och ro. Men framförallt ser jag fram emot att få röra på mig och äta bra mat - har knappt rört en fena på tre dagar, druckit dåligt med vatten och ätit massor av tung (men god) mat. Ska ge lite restaurang tips i Bryssel i ett inlägg snart.

Seg söndag

Vad konstigt att man så gott som alltid känner sig trött på söndagar även om man sovit ordentligt. Sitter redan och gäspar fast klockan bara är 20, men det är i och för sig kanske lika bra då jag ska försöka lägga mig tidigt då jag måste gå upp halv sex imorgon för att ta 7-flyget till Bryssel dit jag ska på utbildning i ett par dagar.

Började dagen med te och tidningar i sängen. Efter en bamsefrukost satte jag igång med städning. Dammsugning stod på agendan, men under förberedande dammning blev jag distraherad av att sköta om blommorna, rensa ett skåp, gå igenom CD-samlingen och förpassa densamma till vinden etc etc. Ett par timmar senare hade jag fortfarande inte dammsugat men en kompis ringde och erbjöd promenad samt bevittnande av hennes killes ridlektion på Solna Ridskola där hon och jag lärde känna varandra.

Det var skönt att komma ut i friska luften ett tag och framförallt roligt att besöka ridskolan igen. Men det är inte utan att man tycker synd om hästarna där. De får så gott som aldrig komma ut i hagen och flera hästarna är 20 år eller äldre och har varit på ridskolan större delen av sina liv. Inte konstigt att de inte ser särskilt glada ut på lektionerna. Nej, jag är glad att jag numera lämnat ridskolan och blivit medryttare istället.

Väl hemma var jag rejält kall från timman på ridhusläktaren och då passade det prima att få upp värmen med en tur med slangdraken. Nu känns det riktigt mysigt med en nystädad lägenhet men jag har lite svårt att slappna av pga resan imorgon. Ska ta itu med packningen nu så jag kan försöka slappa i soffan sen.

"Too darn hot" gjorde succé

Jag har inte tidigare skrivit något om mitt musikintresse. Sedan ett par månader tillbaka sjunger jag jazz (kända och mindre kända låtar) tillsammans med en gitarrist. Vi letar desperat efter en kontrabasist men har hittils gått bet.

Igår kväll hade vi vår andra "spelning" tillsammans. Gitarristen ordnat en konsert i sin bostadsrättsförenings lokal söder om söder. Jag och en duktig musikalkille skulle göra ett par sånglåtar var som "gästartister".

När jag kom till lokalen 20 min innan det skulle börja såg jag genom fönstren några gamla tanter. Gitarristen var inte där ännu så jag betämde mig för att vandra några varv runt kvarteret innan jag gick in. När jag kom dit igen hade gitarristen fortfarande inte dykt upp men jag beslutade mig för att gå in ändå. Nu var det ytterligare ett par tanter samt några farbröder i lokalen som alla verkade känna varandra. Jag gömde mig en stund inne på toaletten vilket var en upplevelse i sig.  Jag slogs först av den starka avsloppslukten och när jag sedan satt på stolen blåste det underifrån, jag såg då att det inte var något vatten i skålen alls och att det svepte upp kalla och illaluktande vindar direkt från avloppet - blä!!

Nåväl, så småningom fylldes lokalen av fyrtiotalet människor. Bortsett från två yngre familjer och två, tre vänner till gitarristen var publiken till övervägande del 70plusare. Där fanns öl och vin till självkostnadspris vilket innebar att vin kostade 15 kr. Och då ingick ost, kex, kaffe och kakor.

Musiken, både den instrumentala och sången, mottogs med oväntad entusiasm och glada tillrop. Istället för bara två låtar (Too darn hot och Love you madly) fick jag efter publikens efterfrågan framföra åtta.  Det var hur roligt som helst och efter att ha känt mig lite nervös i början så slappnade jag av rejält och fick till ett riktigt bra samspel med gitarristen. Efteråt fick jag höra att mina låtar hade gett dem minnen av 40-talet. Någon sa att om jag haft långklänning och långa handskar på mig hade bilden varit perfekt.  En äldre dam hade blivit alldeles tårögd av en av balladerna.  Det var oerhört roligt att det blev så uppskattat.

Det bästa av allt var dock att en kvinna där var med i någon kulturförening och skulle marknadsföra oss för framtida gig så förhoppningsvis kan det bli fler spelningar framöver. Kul!!

Att flyga "koldioxidneutralt"

Intresserad av natur och miljö som jag är läste jag i DN häromdagen om deras samarbete med den brittiska miljöfonden Climate Care vilket innebär att man kompenserar koldioxidförbrukningen från flygresor genom att investera  pengar i miljö- och klimatprojekt. Sådana här koncept verkar bli allt vanligare till exempel använder sig både British Airways (har jag för mig) och DHL av liknande beräkningsmodeller för koldioxidkompensation. 

På siten nedan kan man som privatperseon beräkna hur mycket koldioxid en viss flygresa förbrukar och sedan donera en uträknad summa pengar för att kompensera den förbrukningen:

http://www.climatecare.org/dagens/index.cfm


Jag tycker det här är en jättebra idé och kommer försöka göra detta när jag flyger i fortsättningen. Nästa vecka ska jag flyga till Bryssel och det kommer att kosta mig 71 kr att kompensera så det är inga jättesummor som krävs för att kunna känna sig lite bättre till mods.

 


Alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag och jag har ingen att vara kär i och mysa med. Inte för att jag är den som brukar fira alla hjärtans dag särskilt mycket men visst känns det lite extra trist att vara singel just idag när man vet att alla par har det sådär lite extra mysigt och kärleksfullt och kanske gör något speciellt eller romantiskt medan jag sitter här och skriver på min blogg. Men men, jag spenderade i alla fall kvällen i stallet med hästen som jag bryr mig mycket om. Så lite kärlek och gos fick jag ge bort idag i alla fall :)

Insomnia

Varje söndag senaste månaden har jag inte kunnat somna. Jag känner mig hur trött som helst och läser tills ögonen faller ihop och jag tappar boken. Jag lägger ifrån mig boken, släcker lampan och lägger mig tillrätta. Och BING! Precis när jag håller på att somna, vaknar jag till liv och kan bara inte slappna av igen. Jag försöker att inte tänka på något, att slappna av i alla muskler, att andas djupt och långsamt - inget hjälper. Jag riktigt känner hur det spänner över ögonen. Och så börjar jag vrida på mig - lägger mig på sidan, på magen, andra sidan, på rygg. Sneglar på klockan  - den visar två - och tänker att om jag somnar nu kommer jag ändå vara hyfsat utvilad imorgon bitti. Vrider på mig några varv till, sneglar på klockan igen - den är tre - och tänker om jag inte somnar snart kommer jag vara ordentligt trött. Halvdrömmer lite, snurrar några varv och kollar på klockan igen - den är fyra - fy, nu är det kört tänker jag, jag kommer definitivt vara helt däckad imorgon. Och sen somnar jag.

Trängselpengar till kollektivtrafiken

Jag tycker att pengarna från trängselskatten när den återinförs skall satsas på kollektivtrafiken.

Regeringen har tillsatt en grupp på tre personer som ska föreslå dels hur skatten ska utformas, dels hur pengarna som kommer in ska användas. I regeringens direktiv till gruppen sägs att trängselpengarna ska gå till vägbyggen.  Men inget är bestämt. Folkopinionen kommer att avgöra.

Skriv under Svenska Naturskyddsföreningens namninsamling:

http://www.kollektivtrafik.nu/

Namninsamlingen pågår till den 15 mars och namnlistan överlämnas sedan till regeringen.


Oväntat återseende på Blue Moon Bar

Igår kväll hade en kompis till mig ordnat tjejkväll med middag och partaj på Blue Moon Bar. Det var första gången jag var där och blev väl inte särskilt imponerad. Det lär nog inte bli något återbesök för min del. Maten var ok, men inte i förhållande till priset - förätten var för kall och huvudrätten hade kunnat vara jättegod men var på tok för salt. Personalen var lika munter som om det varit begravning, även om de inte på något sätt var otrevliga. Det blev snabbt för mycket folk och även om stämningen var uppslupen och dansglad så kom jag aldrig riktigt igång.

Under middagen kom två tjejer in i lokalen och jag kände omedelbart igen den ena som den tjej som var min bästa kompis under sista terminen i nian utanför stan och som jag inte sett på nästan minst 12 år. Hon var verkligen sig lik både till utseende och person. Och när jag hörde hennes asgarv eka i lokalen var jag tvungen att gå fram och heja.

Jag var inte förvånad över att hon numera är gift, har två barn och bor i villa. "Och du då?", frågade  hon. "Eh...jag har inga barn, är inte gift heller. Jag är singel faktiskt och bor i en liten etta i stan", svarade jag. Det kändes lite trist att ge det svaret det måste jag erkänna - hon har en hel familj och jag har eh....ingen...ingen alls. Men när hon berättade stolt om "sin man" och att han var VD för en stormarknad och att hon därför också jobbade där så kände jag att jag nog är rätt nöjd med att mitt liv tagit helt andra vägar än hennes sen nian. Någon timma senare bjöd hon mig på en shot med Baileys (jag hade verkligen ingen aning om att Baileys var något man shottade) och vi fnissade åt minnet av första gången vi blev fulla på hembränt blandat med apelsinjuice hemma i hennes föräldrars radhus. Konstigt att man så här tolv år senare kan känna igen och uppskatta den flamsiga tonåringen man var bästis med men samtidigt känna att den flamsiga, Baileysshottande 30-åringen framför sig är så främmande.

Ja, trots att tagit helt olika vägar och val i livet så lyckades vi ändå på något sätt fatta beslut som ledde fram till att vi båda befann sig på samma plats vid samma tid.

Låg arbetsmoral

Så här en fredagseftermiddag när det bara är en halvtimma kvar tills man slutar på jobbet så är verkligen inte arbetsmoralen på topp. Egentligen skulle jag lika gärna kunna gå hem nu. Bara jag och chefen kvar på avdelningen.....kan hon inte gå hem snart!

Språkliga stilövningar

Jag kanske är en torrboll som tycker sådant här är roligt, men jag skrattade något enormt åt några av de variationer av "Ekorrn satt i granen" som finns på Yttermera:

Ekorrn satt i granen - 70 stilövningar

Jag är en jäkel på att googla

Häromkvällen i brist på annan sysselsättning bestämde jag mig för att se om jag på nätet kunde hitta den där killen jag pratade med i fredags. Det enda jag visste var hans förnamn, att han arbetade inom finans och vart hans kontor låg. Det tog mig tio minuter att hitta företaget han jobbade på och där fanns han med bild och allt. Jag blev nästan imponerad av min egen sökfärdighet. Att googla kan vara ett mycket  tillfredställande tidsfördriv!

Det kanske går att träffa nån på krogen trots allt

I fredags tog jag ett par after-work glas med vin med några singeltjejer från mitt jobb på en hotellbar i närheten av Stureplan där jag aldrig varit tidigare. Det var fullproppat med folk av en ganska blandad publik. Det var inget ställe dit jag själv hade valt att gå men musiken var ok och stämningen var god.

Vi lyckades hitta en plats ganska långt från baren där vi kunde stå utan att behöva trängas alltför mycket och där musikvolymen var mera pratvänlig. Vi snackade så mycket att jag glömde bort att spana på grabbar. Eller förresten, ärligt talat har jag nog inte riktigt kommit över den där tröskeln som relativt nybliven singel då man börjar våga flörta.

Senare blev det några sittplatser lediga vid en bordsgavel och vi slog oss ned där. Det satt två killar i 30-35 års åldern bredvid oss vid bordet och när de en stund senare tänkte gå så övertalade min småberusade kollega dem att stanna ett tag till. Eftersom jag satt närmast dem började vi prata. Vi snackade om allt möjligt - hur det är att vara singel, hur man vill bo, Gotland, att människan djuriska natur, viljan att träffa någon seriöst och bilda familj, Stockholm i jämförelse med London, hur vikitgt det är att hitta balans mellan arbete-privatliv, lunchställen runt Hötorget, ridning, träning etc etc. Det var helt enkelt en mycket intressant, trevlig och oflörtig konversation och det fick mig att omvärdera krogen som möjlig plats att träffa en kille på.

De gånger tidigare då jag råkat i samspråk med killar på uteställen har de antingen varit för fulla, för raggiga, för tråkiga eller av andra anledningar omöjliga att få till en bra konversation med. Det är kanske skillnad när man börjar prata med någon som man inte flörtade med innan samtalet påbörjades. Eller så var det för att det var direkt efter jobbet och den riktiga köttmarknaden inte kommer igång förrän efter 12-slaget?

Får väl börja hänga på det här stället på fredagarna efter jobbet :)


Fredagsångest

Har upptäckt att jag som singel lider mer av fredagsångest än söndagsångest. Jag gillar att inte ha alltför mycket bestämt inför helgen och när man är i ett förhållande är det ju mysigt att bara vara hemma och göra "ingenting" tillsammans om man inte har något annat för sig. Däremot är det inte alls lika roligt att sitta hemma ensam en fredag eller lördag kväll. Så framåt torsdagen får jag lite panik om jag inser att helgen i kalendern är alldeles tom. Så försöker jag ordna saker i sista minuten att göra med kompisar utan att för den sakens skull pracka mig på dem eller erkänna att jag, om de är busy, får vara ensam. Lite stolthet har jag ändå och vill inte heller bli något "charity-case". Det är dock inte alltid hemskt att vara ensam, jag börjar vänja mig och försöker att aktivera mig även utan sällskap. En annan anledning till att det är trist att inte göra saker på helgen är att man ju inte direkt ökar sina chanser att träffa nya människor. Men jag misströstar inte...... inte än i alla fall.

Händelselösa dagar

Denna veckan har hittills varit rätt händelselös och dessutom ganska busy, därför har det inte blivit några blogginlägg. Hoppas på mer action och mer funderingar till helgen :) 

Deppar över vädret, hade önskat att snön fick ligga kvar ett tag till. Får väl läsa om orsakerna till tövädret i FNs klimatrapport när den släpps idag....

RSS 2.0