Vad bra vi har det

I trängseln på 4:ans buss imorse drabbade mig en plötsligt tanke: vad bra jag har det. Och vad bra de flesta svenskar har det. I Sverige har vi det bättre än i de flesta andra västländer och tusenfalt mycket bättre än alla i-länder.

Vi har fina bostäder, tillfredställande och hyfsat välbetalda jobb, vänner och familj i vår närhet, tid och pengar för att resa, förverkliga oss själva genom olika hobbies. Vi bor i ett samhälle som är tryggt, demokratiskt, jämställt och rättvist, där korruption är sällsynt. Vi kan och har rätt att uttrycka våra åsikter och ställa krav på makthavarna. De flesta sjukdomar går att bota, det finns tillgång till mediciner och varje människa har möjlighet att få den vård som behövs oavsett ekonomisk situation. Vi har rinnande vatten och uppvärmda bostäder. Vi behöver inte oroa oss för vår egen eller familjens fysiska säkerhet och framtid.

Det tål att tänkas på det ibland, att känna lite förnöjsamhet över vår bekväma tillvaro och sända en tanke till de som har det sämre ställt - de som lever i diktaturer, under hot av krig och förföljelse, de som drabbats av katastrofer och förlorat allt de äger, de som är sjuka och inte kan få hjälp, de som svälter, de som lever i fattigdom, de som måste spara ett helt liv för att ha råd att ge ett av sina barn en utbildning, de som fördrivs på grund av gruvdrift och dammbyggen, de som inte får vara oliktänkande. De tänker jag på ikväll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0